Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec su u sklopu stručnog usavršavanja otputovali na dvodnevno stručno putovanje od 09. do 10.12.2023. u Bratislavu.

Prvoga dana su na putu do glavnog grada Slovačke stali u austrijskom Parndorfu te iskoristili vrijeme za kupnju božićnih poklona. Ovaj dio putovanja se najviše svidio putnicama, dok je muški dio grupe najviše uživao u lokalnom pivu i gurmanskim specijalitetima. Bratislava obiluje brojnim povijesnim građevinama, koje su većinom smještene u starom dijelu grada, glavnom mjestu bogatih kulturnih događanja tijekom cijele godine. Posjećen je Stari grad na brežuljku iznad Dunava za koji vele da sliči na naopačke okrenut stol. Radi se o utvrdi iz 1. stoljeća s elementima gotike, romanike i baroka. Poslijepodnevni dio dana je iskorišten za posjet crkve sv. Martina iz 1270. godine, stare tržnice i gradske vijećnice. U pješačkoj zoni su ukrašene ulice u božićnom duhu s brojnim štandovima koji nude domaća jela i pića. Uz brojne žaruljice putnike je mamio miris slastica i kuhanog vina.

Drugi dan je posjećena poznata turistička atrakcija UFO toranj. S visine od 95 metara vidio se pogled na cijeli grad. Obzirom na snijeg nažalost se nije vidjela Austrija, međutim snijeg koji je padao u nedjelju je dodatno doprinio adventskom ugođaju. U Galeriji Multium su putnici kročili u fascinantni svijet ogledala, svjetala i optičkih iluzija. Na kraju je posjećena najstarija slovačka tvrđava Devin, koja se nalazi na stijeni iznad Dunava. Izgrađena je u 9. stoljeću, a gradila se sve do 18. stoljeća. Razorio ju je Napoleon 1809. godine i od tada je napuštena.

Povratak kući je zbog veselog raspoloženja vrlo brzo prošao. Svi putnici jedva čekaju novo putovanje.

Međimurski građevinari na stručnom putovanju u Slovačkoj – Međimurske novine

Dvodnevni izlet Međimurskih građevinara – Stručno putovanje u slovačku – eMeđimurje

Građevinar – Stručno adventsko putovanje u Bratislavu

JCE-75-2023-12-13-DGITM-1.pdf

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)