Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec su 10.11.2023. godine sudjelovali na stručnim predavanjima na temu „Praktična primjena ETICS i drugih sustava“. Radi se o seminaru u sklopu Programa stručnog usavršavanja za razdoblje od 01.01.2023. do 31.12.2024. godine. Program je usklađen prema Pravilniku o stručnom usavršavanju osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i gradnje (NN br. 55/2020) i dobio je dopusnicu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Edukacija je vrednovana s 2 boda, odnosno 2 školska sata.

Seminaru je prisustvovao 21 član Društva. Mjesto održavanja seminara je ovaj puta bio Trening centar u sklopu poduzeća Sika Croatia d.o.o. u Lučkom.

Predavanja su održali stručnjaci iz kompanije Sika Croatia d.o.o. koja je osnovana 1999. godine kao tvrtka kćer švicarskog koncerna Sika, iako su Sika proizvodi prisutni na ovim prostorima još od sredine 20. stoljeća. Partneri kompanije su građevinska poduzeća i specijalizirani izvođači građevinskih radova, skladišta građevinskog materijala, DIY centri, dućani boja i lakova, arhitekti, dizajneri, inženjeri, investitori, proizvođači plovila, vozila, stakla, sendvič panela i dr. Sika Croatia je aktivan član različitih organizacija i tijela relevantnih za naše ciljeve i strateška područja. Svojim rezultatima, ponašanjem i odnosom prema partnerima Sika je izgradila izuzetnu reputaciju vrlo pouzdanog partnera sa širokim spektrom rješenja koji se koriste u različitim područjima. Od rješenja u građevinarstvu Sikini proizvodi su: dodaci za betone, hidroizolacije, lijepljenje i brtvljenje, sanacija i zaštita, krovovi, podovi i završni radovi. Sika ima rješenja i za industriju: popravci i proizvodnja automobila, transportna industrija, nautika, građevne komponente, tekstil i potrošna roba, uređaji i oprema, obnovljive energije i kompozitne smole.

Romana Cvetko održala je zanimljivo predavanje na temu „Vodonepropusna integrirana rješenja za podzemne dijelove građevina i rješenje za platoe“. Osvrnula se na nove proizvode, rješenja i detalje izvođenja ovih sustava.

Sljedeće predavanje s temom Konstrukcijska ojačanja je održao Vedran Nejašmić. U prvom dijelu se osvrnuo na statička ojačanja zidanih konstrukcija pomoću karbonskih traka i vlakana sa zanimljivim primjerima projektantskih rješenja sanacije zgrada i konstruktivnih elemenata nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Kontinuiranim razvojem tehnologije u graditeljstvu, pojavljuju se nova rješenja u sanacijama šteta uzrokovane potresom. Nova rješenja primjenjuju se i kod povećanja otpornosti elemenata konstrukcije na potresno djelovanje. Uz klasične metode sanacije kao što su torkretiranje i injektiranje, projektanti se sve češće odlučuju za moderne sisteme kao što su TRM (Textile Reinforced Mortar) i FRP (Fibre Reinforced Polymer). Nakon predstavljanja ovih sustava uslijedila je prezentacija Sikinog softvera za statički proračun sanacija. Softver je temeljem na sljedećim standardima TR 55 – EN 1992-1-1, CNR-DT 200 R1/2013, SIA 166 – SIA 262, ACI 440 – ACI 318 i služi kao smjernica za projektiranje i ugradnju površinski lijepljenih FRP sustava za konstrukcijsko ojačanje betonskih konstrukcija. Usklađen je sa zadnjom verzijom internacionalnih smjernica.

Dražen Grgec održao je praktični dio predavanja statičkih ojačanja. Polaznicima je u radionici na modelu u prirodnoj veličini prikazan postupak ugradnje tkanine od karbonskih vlakana. Radi se o jednosmjerno tkanim tkaninama od karbonskih vlakana visoke čvrstoće, namijenjena za ugradnju uz primjenu suhog ili vlažnog procesa ugradnje. Radi se o višenamjenskoj tkanini za korištenje kod raznih vrsta ojačanja. Fleksibilna je i prilagodljiva za različite površine i geometrije (grede, stupovi, dimnjaci, stubovi, zidovi, konkave, silosi i sl.). Primjenjuje se za strukturalna ojačanja armiranog betona zidova, ciglenih struktura, drvenih elemenata i struktura za povećanje savojne i posmične nosivosti.

Posljednje predavanje s temom „ETICS fasadni sustavi“ održao je Anđelko Šereg. Osvrnuo se na materijale iz njihovog novog asortimana ETICS fasadnih sustava, kao što su toplinsko izolacijske ploče, ljepila, završni slojevi i sl. Ponovio je najosnovnija pravila ugradnje toplinsko izolacijskih ploča, tiplanja, ugradnja armiranog sloja i sl. Unatoč tome što se radi zaista o vrlo jednostavnim pravilima, nedovoljna edukacija i/ili nezainteresiranost izvođača radova nerijetko dovodi do nekvalitetnog izvođenja radova te na kraju do nezadovoljstva investitora, koji samo želi dobiti proizvod koji je platio.

Na povratku kući su polaznici seminara navratili u Krapinu u Muzej krapinskih neandertalaca Kraneamus. Novi muzej je smješten nedaleko svjetski poznatog nalazišta „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu. Arhitektura evocira stanište pračovjeka – poluspilju, a njen volumen, proporcije i pročelje proizašli su iz analize nekadašnjeg izgleda danas urušene krapinske poluspilje. S obzirom da je unutrašnjost izvedena u vidljivom betonu, naglašava se simulacija prapovijesnog staništa. Neandertalci su inače magičan i mističan pojam europskog pračovjeka, jedna od mnogih tajni ljudskih prapočetaka.

Radilo se o vrlo zanimljivoj edukaciji na kojoj su polaznici saznali sve o novim i aktualnim tehnologijama. Od ostalih aktivnosti DGITM-a u ovoj godini, preostala je izborna skupština Društva te adventsko stručno putovanje u Bratislavu.

 

Ratko Matotek, dig

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)