Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec bili su od 13. do 17. listopada 2023. godine na stručnom putovanju u Irskoj, otoku piva, legendi i zelenila.

Odmah nakon slijetanja u glavni grad Dublin krenuli su sljedeća 5 dana autobusom kroz prekrasne krajolike. Posjetili su samostan Clonmacnoise iz 548. godine na rijeci Shannon. Radi se o ostacima katedrale, 2 tornja i 3 upečatljiva kamena keltska križa. Prvi dan je završio ugodnom vožnjom u živopisnom ribarskom mjestu Galway na Atlantiku.

Vožnjom kroz pokrajinu Burren, kraškom fenomenu s oko 2.000 primjeraka rijetkih biljaka i cvijeća drugoga dana su stigli do svjetski poznate hridi Cliffs of Moher. Poseban doživljaj ovoj hridi daju visoki valovi Atlantika koji se razbijaju o visoku strmu obalu. Preko trećeg najvećeg irskog grada Limerick stigli su do najljepšeg irskog sela Aldaree, koji je smješten na prekrasnoj lokaciji s kamenim kućicama prekrivenim krovovima od slame.

Kroz najromantičnije područje zemlje Ring of Kerry, s veličanstvenim pejzažima i jednom od najljepših panoramskih cesta Europe s pogledom na Atlantik i vrlo bogatim biljnim svijetom, slijedila je vožnja kroz brojna mala slikovita sela. Pejzaž čini beskrajno zelenilo livada s kravicama i ovčicama na cjelodnevnoj ispaši. Od brojnih planinskih panoramskih točaka zaustavili su se na Moll’s Gap i Ladies View. Omiljeno mjesto kraljice Viktorije bio je današnji nacionalni park Killarney, koji je dom mnogih vrsta ptica, jelena i leptira.

Povratak u Dublin je bio uz kraća zaustavljanja na slikovitim mjestima i u manjim gradićima. Posjećen je impozantan Rock of Cashel, prijestolnica kraljeva, jedno od najfotografiranijih mjesta u Irskoj. U Kilkennyju, tipičnom srednjevjekovnom gradiću, baš kao iz mašte, kušali su crveno pivo (red ale) u poznatom pubu Kyteler’s Inn.

Vrativši se u Dublin završilo je putovanje autobusom. Posjećene se Katedrala sv. Patrika, Trinity College, Grafton i O’Connell Street te ostale znamenitosti. Neizostavna večera je bila u jednom od mnogobrojnih tipičnih pubova u gradskoj četvrti Temple bar. U sklopu večere organizirana je predstava tradicionalne irske muzike te plesa step.

Panorama na cijeli Dublin bio je pogled na vrhu Guinnessove pivovare, u starom dijelu tvornice koji je uređen u muzej. Tradicionalni fish & chips u najstarijem pubu The Brazen Head bila je izvrsna užina prije povratka u Hrvatsku.

S obzirom na veselo raspoloženje međimurskih građevinara ne čudi što je svih 5 dana bilo bez kiše, netipično vrijeme za Irsku. Naime, čim su sletjeli prvoga dana, kiša je prestala padati, a vratila se čim su putnici krenuli natrag u Hrvatsku.

Građevinar - NOVA EKSKURZIJA DGIT MEĐIMURJE - Bajkovita Irska

Građevinar – NOVA EKSKURZIJA DGIT MEĐIMURJE – Bajkovita Irska

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)