Međimurske građevinare 18. i 19. svibnja posjetile su kolege iz Mađarske. Bila je to prigoda za izmjenu informacija i obnovu prijateljstava, ali i za rezimiranje rezultata desetogodišnje suradnje dvaju strukovnih društava – Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja i srodnog društva iz mađarske Nagykanizse. Prije desetak godina suradnju su pokrenula dva tadašnja predsjednika – Josip Švenda i Jozsef Karmazin, a u povodu jubileja u tim su ulogama svoje kolege pozdravili Zdravko Hunjadi i Imre Bella dok im se Josip Švenda ovaj put obratio u ime Hrvatskog saveza građevinskih inženjera.
Protokolarni dio susreta održan je u svečanoj dvorani Muzeja Međimurja. Župan Međimurske županije Ivan Perhoč gostima se obratio riječima dobrodošlice, a svim sudionicima susreta poželio da uspješno nastave i obogate suradnju te da se ona u godinama koje slijede odvija u, za građevinare, boljim vremenima.
Član međimurskoga društva Dragutin Matotek, autor knjige „Naših pola stoljeća 1961.-2011.“ predstavio je knjigu izdanu u povodu 50. obljetnice DGITM-a, a gosti su s posebnom pozornošću prelistali stranice na kojima je predstavljena desetogodišnja suradnja i susreti dvaju društava. Ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan govorio je o radovima na sanaciji Staroga grada. Razgovori su nastavljeni uz razgledavanje Čakovca, degustaciju međimurskih vina u Vinariji Lovrec u Svetom Urbanu i posjetom Turističkom kompleksu Cimper u Murskom Središću.
Drugi dan posjeta odvijao se u donjem Međimurju. U Prelogu im je domaćin bio Željko Poredoš koji ih je poveo u razgledavanje gradskog središta, industrijske zone i novog sportsko-rekreacijskog centra. U Donjem Kraljevcu ih je u svojoj tvrtci Tehnix primio Đuro Horvat, pokazao im pogone i postrojenja te predstavio proizvodni asortiman.
Kao što je uobičajeno, posjet je završen druženjem, razmjenom poklona i dogovorom o novom susretu koji će uslijediti u Mađarskoj.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)