Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja (DGITM) svečano je 21. listopada 2011. obilježilo 50. obljetnicu rada na prigodnoj proslavi održanoj u prepunoj dvorani Spa Golfer hotela u Toplicama Sveti Martin, a pokrovitelj je proslave bio predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović. U proslavi te velike i vrijedne obljetnice sudjelovali su mnogi bivši i sadašnji članovi Društva te gosti, ali i predstavnici temeljnih i specijaliziranih društava Hrvatskoga saveza građevinskih inženjera (HSGI-a) zajedno s članovima Predsjedništva koji su uoči proslave održali svoju proširenu sjednicu.

Kroz dobro osmišljen i zanimljiv program prošaran glazbenim i scenskim nastupima uspješni su voditelji bili Marija Halić, inače tajnica DGITM-a i voditelj Dejan Buvač. O nastanku i uspješnom radu DGITM-a u proteklih pola stoljeća govorio je predsjednik Zdravko Hunjadi, dipl. ing. građ. Društvo je u proljeće 1961. utemeljilo dvadesetak članova, a prvi je predsjednik bio Svetomir Stare, dipl. ing. građ. Odmah nakon osnivanja odigralo je vrlo važnu ulogu u razvoju graditeljstava u svom kraju jer se uspješno zalagalo za osnivanje graditeljske tehničke škole i kombinata Međimurje te za zaštitu Međimurja od poplava, ali i urbanizaciju Čakovca i drugih većih naselja.

Društvo je potom, uz manje zastoje zbog Domovinskog rata i obnove, uspješno radilo sve do današnjih dana kada ima više od 200 članova i kada mu svi priznaju da je jedna od najuspješnijih i najbolje organiziranih međimurskih udruga te da spada među najistaknutije temeljne članice HSGI-a. U svom se govoru predsjednik zahvalio svim osnivačima te dosadašnjim i sadašnjim članovima, ali i istakao kako unatoč sadašnjim teškoćama građevinarstva DGITM uspješno i kvalitetno radi, posebno u provođenju cjeloživotnog obrazovanja.

Svečanom se skupu obratio i predsjednik HSGI-a Josip Švenda, dipl. ing. građ., koji je čestitajući veliku i značajnu obljetnicu istaknuo da se nalazi u ugodnoj i pomalo neobičnoj ulozi jer se uime HSGI-a obraća Društvu kojemu je dugo godina bio predsjednik i gdje je i danas aktivni član Predsjedništva. Ujedno je dodao kako okrugla pedesetogodišnja obljetnica ne obuhvaća cjelokupan društveni angažman međimurskih građevinara jer postoje pouzdani dokazi da se organizirano društveno djelovalo odmah nakon II. svjetskog rata. Na kraju je izlaganja predsjednik HSGI-a uručio predsjedniku DGITM-a povelju i prigodan poklon koje je Predsjedništva HSGI-a dodijelilo povodom 50. obljetnice rada.

Uslijedili su čestitke i pozdravi s prigodnim poklonima koje su domaćinu uručili predstavnici brojnih hrvatskih temeljnih i specijalističkih društava. Potom su podijeljene brojne zahvale, povelje i priznanja. Zahvale za doprinos radu Društva dobilo je 7 živućih osnivača, a dodijeljeno je još 20 povelja za osobni doprinos u radu Društva. Dodijeljena su i brojna priznanja za višegodišnju suradnju pojedincima i udrugama te priznanja članicama HSGI-a, institucijama, školama i fakultetima, uključujući i časopis Građevinar, za doprinos radu i razvoju Društva. Posebne su zahvale dobili autori knjige Naših pola stoljeća 1961-2011 (promovirane prije nekoliko dana u sklopu proslave) te tvrtkama Team i Međimurje graditeljstvo za uspostavljanje uspješne suradnje sa Zakladom za očuvanje okoliša iz Nagykanizse. Uime svih dobitnika zahvala, povelja i priznanja skupu se s nekoliko nadahnutih riječi obratio dr. sc. Danijel Režek koji je bio negdašnji predsjednik Društva, ali predsjednik HSGI-a.

Program je bio prekidan nastupima profesora Graditeljske škole i pjevača Vladimira Mihaljevića, nastupima glazbenog sastava graditeljske škole pod vodstvom prof. Zvonka Ladića, ali i scenskom izvedbom dirljivog oproštaja Katarine i Petra Zrinskog pri hapšenju zbog Zrinsko-frankopanske urote i pisma što ga je Petar Zrinski 1671. uoči smrti napisao svojoj supruzi. Scensko je uprizorenje s učenicima Graditeljske škole pripremila prof. Emilija Kovač.

Zajedničko druženje svih sudionika proslave 50. godina aktivnog rada DGITM-a nastavljeno je dugo u noć i tijekom zajedničke svečane večere koja je također održana u prostorijama Spa Golfer hotela u Toplicama Sv. Martin.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)