PROMOCIJA KNJIGE NAŠIH POLA STOLJEĆA 1961-2011

U sklopu proslave 50 godina svog djelovanja, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike prof.dr. Ive Josipovića, Društvo građevinskih
inženjera i tehničara Međimurja, izdalo je knjigu NAŠIH POLA STOLJEĆA 1961-2011, autora Dragutina Matoteka, dipl.ing. Promocija je održana 19. listopada 2011. u Svečanoj dvorani Staroga grada Zrinski u Čakovcu, na kojoj je autor istaknuo:

– Želja mi je bila da knjiga pobudi interes, ne samo članstva, već i šire javnosti, da afirmiram profesiju koja oblikuje i odlučuje o nekim od najznačajnijih pitanja čovjekova života u vlastitom okruženju ili šire. Otuda zapravo i moje poruke u knjizi.

U prvom poglavlju Ljudi vrijeme, prostor, prikazao sam osobno viđenje promjena koje kroz našu struku oblikuju prostor u kojem živimo. Istovremeno je to i poruka mladim kolegama da su odabrali zanimanje koje je prije svega potrebno ljudima pa je zbog toga u svojoj osnovi humano. Zanimanje je to koje je duboko usađeno u tradiciju kraja iz kojeg potječu i koje svakako ima budućnost. Slijedeće poglavlje je isječak događanja iz Prošlih godina, s porukom da uspjeh koji će u tom zanimanju postići najvećim dijelom ovisi o trudu koji će uložiti u stjecanje znanja i vještina, o njihovoj marljivosti i o poštenju s kojim će pristupiti poslu uz Stručna usavršavanja i Stručna putovanja, kako sam nazvao ova poglavlja knjige.

Naš rad i utjecaj je zapažen i u sredini u kojoj djelujemo o čemu svjedoče i brojni Napisi te Nagrade i priznanja Društvu i našim članovima, što je prikazano u ovim naslovima. Knjiga je na neki način spomenar sjajnim generacijama međimurskih graditelja unutar Naših pola stoljeća.

Takva razmišljanja i poruke htio sam još jednom potvrditi i ovom knjigom – upozoriti na važnost čuvanja od zaborava pojedinosti nastajanja jedne strukovne organizacije koja, kako sam istaknuo, kroz vlastitu povijest zapravo bilježi i ključne promjene koje su se događale i unutar struke i u društvu. Zbog toga držim važnim da sve sakupljeno ne ostaje zaboravljeno ili zanemareno a tek zapisano potvrđuje jučerašnjicu.

Na promociji su govorili Zdravko Hunjadi, predsjednik Društva i prof.dr. Stjepan Lakušić, sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji je istaknuo:
– Vrijednost ove knjige je upravo u činjenici što se pozabavila važnim temama iz područja graditeljstva te što se navedena problematika obrađuje kroz konkretne uloge inženjera i tehničara koji su članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja. Tradicija inženjerstva je vrlo važna u današnje vrijeme gdje je prisutna jedna globalizacija društva. Ako se promatra graditeljstvo, što je i tema ove knjige, danas možemo primijetiti da je sve veća prisutnost inženjera koji dolaze izvan područja RH. Ne možemo se tome oduprijeti određenim zabranama, ali možemo pokazati da ovdje postoje znanja, vještine i  kompetencije iz svih područja graditeljstva te da naše područje nije poligon za drugu klasu inženjera koji dolaze izvana, što često vanjske kompanije u početku pretpostavljaju. Mi imamo inženjersku tradiciju u izgradnji zahtjevnih građevina kako na području RH tako i izvan granica naše države. Ovih pola stoljeće rada društva je najbolji pokazatelj.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)