Četrdesetipet člana Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec je od 07. do 08.12.2019. godine, u sklopu stručnog usavršavanja, sudjelovalo na dvodnevnom stručnom putovanju u Mađarskoj.

Mađarska je neovisnost stekla raspadom Austro-Ugarske 1918. godine. Od 2004. godine je članica Europske unije, dok je mađarsko kraljevstvo osnovano davne 1000. godine kada je Sveti Stjepan proglašen prvim mađarskim kraljem. Danas Mađarska broji 9.772.756 stanovnika.

Odmah po dolasku građevinara u glavni grad Budimpeštu posjećena je Citadela. Radi se o utvrdi iz razdoblja Habsburgovaca. U neposrednoj blizini je kao sjećanje na ulazak Crvene armije u grad izgrađen spomenik slobode. Budimpešta je 1873. godine nastala ujedinjenjem Budima, Obuda i Pešte u jedinstven grad. Naziva se i kraljicom Dunava zbog prekrasnih mostova, od kojih je najljepši Lančani most. U Budimu je posjećena Kraljevska palača, koja je u funkciji nekoliko muzeja. U Matijaševoj crkvi su se održavala kraljevska vjenčanja i krunjenja u povijesti. Građevinari su uživali šetajući po zidinama pod nazivom ribarske halaske, čiji su ukrasi 7 tornjića u spomen na 7 osvajačkih plemena koji su došli na tlo Mađarske pod vodstvom kneza Arpada. Ispred predsjedničke palače se točno u podne prisustvovalo smjeni straže. Razgledana je prekrasna fontana Matijaša Korvina, uz priču o tajnoj ljubavi između seljanke Ilonke i kralja Matijaša. Osim toga posjećen je spomenik velikom vojskovođi Eugenu Savojskom, koji je bio vrlo uspješan u zaustavljanju Osmanlija i njihovih osvajanja. Uslijedio je panoramski razgled grada te znamenitosti kao što su Elizabetin most, spomenik biskupu Gellertu, koji je počeo s pokrštavanjem Mađara, most Habsburgovaca, tržnica, Nacionalni muzej, Istočni željeznički kolodvor, Stadion Ferenca Puskasa (najboljeg mađarskog nogometaša), Trg heroja s Milenijskim spomenikom u spomen nastanka Mađarske, gradski park unutar kojeg se nalazi zoološki vrt, Secheny toplice, dvorac neobičnog izgleda Vajdahunyadi te avenija Andrassy, najljepša avenija grada. U bazilici Svetog Stjepana, koja je građena 54 godine u neoklasicističkom stilu i posvećena 1905. godine te može primiti oko 8000 vjernika, viđena je relikvija Svetog Stjepana. U blizini se nalazi Vaci ulica s brojnim dućanima, restoranima i suvenirnicama. S dolaskom večeri pravi božićni ugođaj dala su osvjetljenja bezbrojnih lampica u svim bojama, uz koje je građevinarima godilo vruće kuhano vino. Osim toga putnici su bili oduševljeni večernjom vožnjom brodom. U sat i pol vožnje moglo se uživati prolazeći ispod prekrasnih mostova. S broda se pružao pogled na najljepšu građevinu s peštanske strane, Parlament, koji je građen u neogotičkom stilu u impresivnoj arhitekturi. Radi se o simbolu Budimpešte i trećem parlamentu po veličini na svijetu. Pruža se 268 metara u duljinu i 123 metara u širinu. Sadrži 691 sobu, a ugrađeno je 40 kilograma 22-23 karatnog zlata.

Drugog dana putovanja u Mađarskoj posjećen je gradić Szentendre, čaroban grad umjetnika i umjetnosti, s mnoštvo umjetničkih galerija i muzeja. U gradu se nalazi i važan muzej svjetski poznate mađarske umjetnice koja se bavila keramikom  Margit Kovacs. Nakon protjerivanja Osmanlija, grad je naseljen brojnim izbjeglicama koji su pristizali s Balkana, počevši od Srba, Vlaha, Grka, Slovaka, Hrvata i drugih. Svaka grupa naseljavala se u svom etničkom kvartu, podizala vlastitu crkvu, pa su tako poprilično dugo uspjele zadržati svoje nacionalne specifičnosti. Posljednja destinacija je bio grad Ostrogon. Radi se o bivšoj kraljevskoj prijestolnici od 10. do 13. stoljeća. Poznat je po najvećoj mađarskoj crkvi, impresivnoj bazilici. Preko Dunava je grad Šturovo u Slovačkoj. Prema legendi je grad 972. godine izgradio mađarski vođa Geza. Tom je gradu dao današnje ime. U Ostrogonu je bio 973. bio rođen, a 1000. godine pokršten i okrunjen prvi mađarski kralj Sveti Stjepan I. Arpadović. Na brdu Varhegy podignuo je velebni kraljevski dvorac i utvrdu te 1001. godine utemeljio biskupiju. Ubrzo je ova biskupija stekla veliki ugled te je do kraja 11. stoljeća bila podignuta na rang nadbiskupije, a ostrogonski nadbiskupi su od tada postali prvaci (primasi) ugarsko-hrvatske crkve. Utemeljenjem biskupije, a kasnije nadbiskupije, Ostrogon je postao glavno središte za pokrštavanje Mađara. U vrijeme Osmanlija grad napušta nadbiskup i seli u Trnavu. 1820. godine se vraća nadbiskupija i počinje u to vrijeme graditi velebna bazilika. Po uzoru na crkvu Svetog Petra u Rimu je izgrađena najveća mađarska katedrala u neoklasicističkom stilu. Posvećena je 1856. godine, a znameniti skladatelj Franz Liszt je tom prigodom skladao misu i dirigirao. U sklopu katedrale je izgrađena veličanstvena kupola visoka 71,5 metar. Katedrala ima bogatu riznicu koja dočarava tisućljetnu povijest kršćanstva u Mađara. To je najbogatija crkvena zbirka u srednjoj Europi. U kripti katedrale se nalaze grobovi ostrogonskih nadbiskupa, a među njima je i Hrvat, Ivan Vitez od Sredne, rodom iz Komarnice u Hrvatskoj Podravini. Njemu su Mađari, kao svome zaslužnom nadbiskupu, izgradili spomenik u središtu grada. U katedrali je i grob znamenitog mađarskog mučenika (proganjanog u vrijeme komunizma) i kardinala Josipa Mindszentya (1892.-1975.). Njegovi su ostaci u bazilici pokopani tek 1991. godine, a njegov je grob mjesto dolaska brojnih hodočasnika. Nakon posjeta centra grada u božićnom ugođaju uz kuhano vino, međimurski građevinari su se uputili kući, prepričavajući zanimljivosti koje su vidjeli tijekom putovanja.

List Međimurje - DGITM Budimpešta - Ostregon 30.12.2019. Građevinar - Međimurski građevinari na stručnome putovanju u Mađarskoj