Trideset i četiri člana Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurje DGITM Čakovec je u petak 10.05.2019. godine u sklopu stalnog stručnog usavršavanja sudjelovalo na jednodnevnom stručnom izletu u Ormož. Ormož je grad i središte istoimene općine u sjeveroistočnoj Sloveniji na rijeci Dravi u blizini granice s Hrvatskom, a pripada pokrajini Štajerskoj. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine imao je 2.151 stanovnika. Glavni cilj posjete međimurskih građevinara bilo je upoznavanje s novostima proizvođača Wienerberger.

Priča o Wienerberger grupi je započela u Austriji 1819. godine. Tijekom 200 godina postojanja, grupa je postala najveći svjetski proizvođač građevinskih materijala s više od 260 tvornica u 26 zemalja. Korištenje najmodernijih tehnologija u procesu proizvodnje jamstvo je konačnog, energetski učinkovitog i održivog proizvoda pogodnog za moderne arhitektonske projekte, ali i tradicionalnu arhitekturu. Kako 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, izuzetno je važna zdrava unutarnja klima. Obzirom da građevinski materijali snažno utječu na unutarnju klimu i kvalitetu života, zdrav životni okoliš može se ostvariti jedino korištenjem prirodnih i ekološki prihvatljivih građevinskih materijala. Visoka energetska učinkovitost zgrada i održiva gradnja postaju sve češća tema, pa tako Wienerberger nudi inovativna sistemska rješenja za održivu, ekološki prihvatljivu i energetski učinkovitu gradnju.

Vrlo zanimljivo stručno predavanje održala je voditeljica razvoja proizvoda Irena Hošpel. Predavanje je održano u nekadašnjem dvorcu Grajska pristava, povezan s nekoliko zgrada, nastalih u različitim razdobljima od 18. stoljeća nadalje. Kompleks je u cijelosti iz ruševnog i zapuštenog stanja obnovljen 2011. godine. Danas su tu smješteni Glazbena škola i Pokrajinski muzej Ptuj. Okolicu čine vrlo lijepi prostori u parku, kojeg i dalje krase očuvani kameni toskanski stupovi i šest pilastara u muzejskom dijelu.

Između raznolike palete inovativnih proizvoda, predstavljen je koncept e4 kuće od opeke, koja značajno nadilazi ambiciozne kriterije učinkovitosti prema EU standardima. Rješenjima od gline stvaraju se kuće koje su trajne, inovativne i u kojima je život povoljan. Takve kuće nude uštedu i udobnost danas, sutra ali i budućim generacijama. Pojam e4 kuće je nZEB (Nearly Zero Energy Buildings) ili zgrada gotovo nulte energije, odnosno zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva. Ta gotovo nulta energija odnosno vrlo niska količina energije trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora, uključujući onu koja se proizvodi na zgradi ili u njezinoj blizini. Analiza potrebne energije za grijanje i hlađenje e4 kuće provedena je na Zavodu za materijale Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U projektu je sudjelovao i član DGITM-a doc.dr.sc. Bojan Milovanović, dipl.ing.građ. Glavni cilj analize je osigurati da se korištenjem tradicionalnih materijala koji se koriste u gradnji, poput opeke, postigne obiteljska kuća budućnosti minimalne potrošnje energije tijekom njezinog korištenja. Koncept e4 kuće čine emocije, energija, ekologija i ekonomija. Od prezentiranih proizvoda, najviše se dojmila opeka nove generacije, punjena kamenom vunom.

Nakon stručnog predavanja slijedilo je razgledavanje Grajske pristave te odlazak u tvornicu opekarskih proizvoda, gdje je pod vodstvom procesnog inženjera Arsena Zelenjaka obiđen cijeli pogon te sve faze tehnologije proizvodnje, od sirovine gline do gotovih proizvoda.

Za kompletnu organizaciju stručne posjete bila je zadužena Marja Dolamič iz službe marketinga Wienerberger. Tako je nakon stručnog dijela slijedio posjet vinariji Puklavec Family Wines, koji su započeli s pričom 1934. godine, kada je Martin Puklavec imao ideju da u zajedništvu proizvede najbolja vina. Filozofija proizašla iz ove ideje još i danas odjekuje u obiteljskom vinarstvu. Danas, Vladimir Puklavec, i njegove dvije kćeri Tatjana i Kristina, u tijesnoj suradnji s lokalnim vinogradarima, odlučno nastavljaju očevu i djedovu viziju. Vina se stvaraju u srcu vinskih položaja Ljutomer-Ormož u regiji Podravje, koji posjeduju idealne mikroklimatske uvjete za uzgoj vinove loze. Rezultat su elegantna vina stvorena s beskompromisnom i strastvenom pozornošću za detalje, divno izbalansirana i izražajna kao i krajobraz tih vinograda. Današnja proizvodnja ove vinarije dosegnula je 4 milijuna litara vina. Prije degustacije u modernoj kušaonici vina, posjećena je klijet izgrađena 1967. godine, koja je u cijelosti tehnološki modernizirana 2009. godine. Posjet klijeti je pravi doživljaj, jer je izgrađena u obliku stupa, povezanog sa 170 slikovitih stepenica do dubine 25 metara, s 5 etaža pod zemljom i 2 iznad.

Kraj stručnog putovanja je bio na ručku u vinskoj turističkoj kmetiji Puklavec (o.a. druga obitelj, prezime Puklavec je vrlo rašireno u tom kraju) u Zasavcima, Miklavž pri Ormožu. Radi se o obiteljskom gospodarstvu s ponudom odličnog vlastitog vina te domaće hrane. No, i na ovome mjestu su se mogli vidjeti ugrađeni Wienerberger proizvodi prilikom rekonstrukcije krovova te dogradnje novih dijelova. Tako je s Wienerbergerom započeo i završio ovaj prekrasan sunčani dan, mada su vidno veseli građevinari nakon kušanja toliko dobrih vrsta vina u šali preimenovali ime proizvođača u „vajnberger“. Vinskom cestom ovog kraja kao i Međimurja, dobro raspoloženi građevinari vratili su se u Čakovec u kasnim poslijepodnevnim satima.

Prezentacija - Wienerberger Ormož Građevinar - Posjet tvornici Wienerberger u Ormožu