Niti vrlo vruće popodne (36 stupnjeva Celzijevih) u petak 25. lipnja 2021. godine nije spriječilo održavanje proslave 60. obljetnice od osnivanja i kontinuiranog rada Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec u hotelu Park u Čakovcu. Obljetnica je održana pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Unatoč turbulentnim i neizvjesnim vremenima okupio se velik broj gostiju, kao i članova Društva.

Sada već daleka 1961. godina obilježena je značajnim događajima u svijetu. Prvi čovjek u svemiru. Početak izgradnje Berlinskog zida. Nobelova nagrada za književnost našem piscu. A u malom Međimurju, smještenom između rijeka Mure i Drave, skupina od 25, moglo bi se reći entuzijasta, osnovala je 16. ožujka te godine Društvo građevnih inženjera i tehničara Čakovec. Kasnije je naziv preimenovan u Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja, ime koje nosi i danas. Prvi predsjednik je bio inženjer Svetomir Stare, a do sada je društvo vodilo 7 predsjednica i 12 predsjednika. Društvo trenutno okuplja 145 članova, a njihov kompletan rad i angažman je volonterski.

Ovom su prigodom bivšim predsjednicima Društva te današnjim redovitim stalnim članovima u Izvršnom i Nadzornom odboru dodijeljena priznanja kojima su počasnim predsjednicima DGITM-a imenovani Zdravko Hunjadi, dipl.ing.građ., Dragutin Matotek, dipl.ing.građ. i Josip Švenda, dipl.ing.građ. Priznanja su im dodijeljena za poseban doprinos i unapređenje Društva te promicanje inženjerske struke. U ime nagrađenih, tijekom proslave se obratio Josip Švenda, dipl.ing.građ. koji je istaknuo da je DGITM Čakovec najaktivnije od svih temeljenih i specijalističkih društava unutar Hrvatskog saveza građevinskih inženjera (HSGI).

Vrlo je teško nabrojati sve aktivnosti Društva koja su obilježila rad u posljednjih 60 godina. Međutim, najvažniji događaji jesu redovito održavanje stručnih seminara, i to puno prije nego što je cjeloživotno usavršavanje inženjera postala zakonska obaveza. Zatim su tu stručna putovanja tijekom godine na uvijek zanimljiva gradilišta te europske i svjetske destinacije kao i na sajmove graditeljstva. Na kraju svake godine održava se skupština, koja uvijek okupi velik broj članova. To je prilika za druženje svih članova i prepričavanje raznih dogodovština nastalih između dviju skupština, baš kao i na ovoj proslavi.

Do sada je Društvo izdalo 4 tiskane publikacije o svom radu: Monografije povodom 40. i 55. obljetnice (2001. i 2016. godine), knjiga „Međimursko graditeljstvo“ 2006. godine te „Naših pola stoljeća“ 2011. godine. Ponosni smo što smo za ovu obljetnicu snimili dokumentarni film o naših prvih 60 godina pod redateljskom palicom Roberta Lisjaka. Na filmu se intenzivno radilo skoro pa 2 godine a premijerno je bio prikazan u sklopu programa proslave.

Hvala svima koji su došli na proslavu, a posebna zahvala Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na pokroviteljstvu, visokim uzvanicima na odazivu i sponzorima koji su financijski pripomogli realizaciji filma. I naravno, na kraju, hvala svim članovima bez kojih Društvo ne bi postojalo svih ovih godina.

Shortcode: List Međimurje - Društvo građevinskih inženjera i tehničara 60 godina uspješnog rada

Shortcode: Međimurske novine - Društvo građevinskih inženjera i tehničara

Predsjednik DGITM Čakovec:

Ratko Matotek, dipl.ing.građ.