Dugo najavljivano putovanje u Srbiju, Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja uspješno je realizirano 26. i 27. svibnja 2017.godine. Raspoloženi članovi Društva na put su krenuli u ranim jutarnjim satima 26.svibnja 2017. Prvi dan ekskurzije planiran je bio za razgled Beograda. Najprije su obišli gradilište A Blok stambeno –poslovnog kompleksa na uglu ulica Jurija Gagarina i Omladinskih brigada u Novom Beogradu. Investitor je Deka inženjering, izgradnjom se počelo 2014.g., sastoji se od 4.faze , od kojih su 1. i 2.faza već useljene, a 3.faza je u tijeku i očekuje se njezin završetak u kolovozu 2017.g. Na kompleksu se primjenjuju vrhunski materijali, estetski kriteriji, energetska efikasnost i zelena gradnja. Projektant konstrukterskog dijela horizontalnih prednapregnutih konstrukcija izradio je Presečki Predrag , dipl.ing.građ. iz Čakovca, a prednapregnute armirano betonske konstrukcije izvodi firma BBR Adria iz Zagreba.
Nakon toga otišli su u Karađorđevu ulicu 48 na predstavljanje projekta Beograd na vodi, gdje je sjedište investitora Eagl Hills i arapsko-srpske firme Beograd na vodi d.o.o. koja je osnovana za potrebe projekta . To je zgrada Geozavoda , nekadašnja Beogradska zadruga , koju je investitor u potpunosti obnovio. Projekt Beograd na vodi iznosi 3,1 milijardu dolara, investitor je Eagl Hills s arapskim biznismenom Muhamedom el Abarom na čelu. Eagle Hillsu ide 68 % zarade cijelog projekta, a 32 % Vladi Srbije.
Projekt na vodi prostirat će se na površini od oko 90 tisuća četvornih metara i imati će dva milijuna kvadrata stambenih i poslovnih prostora.
Maketa projekta Beograd na vodi , veličine oko 8 četvornih metara,razrađena u najsitnijim detaljima, očarala je sve posjetitelje. U njezinu izradu uloženo je mnogo truda , izložena je u prekrasnoj , novo uređenoj zgradi, u čiju je rekonstrukciju koja je obavljena prvi put nakon 60 godina, arapski investitor uložio oko 2 milijuna eura. Zgrada je rad Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića.
Projekt Beograd na vodi je s jedne strane osporavan od uglednih arhitekata zbog močvarnog područja na kojem se nalazi i zaobilaženja zakona, a s druge strane vlast Srbije je uvjerena da je to šansa za Beograd , za domaću građevinsku industriju (radit će samo domaći izvođači), privredu i sve prateće industrije. Obuhvatit će obalni dio srpske metropole uz Savu prema ušću u Dunav, na području koje je do sada bilo poznato pod imenom Savski amfiteatar, zaboravljeni i zapušteni dio grada. S gradnjom se započelo 2015.g. a trebalo bi biti gotovo za tridesetak godina.
Slobodno vrijeme nakon prezentacije iskorišteno je za šetnju uz pristanište Save pokraj Brankovog mosta. Nakon stručnog razgledavanja krenulo se u razgled najznačajnijih objekata u Beogradu. Prvo su obišli Hram svetog Save u Beogradu, jednu od najvećih pravoslavnih crkava u uporabi u svijetu. Istovremeno može primiti 10 000 vjernika, zbog svoje visine crkva je vidljiva sa svih prilaza gradu. Slijedio je panoramski razgled Sava centra, Dedinja, “Kuće cvijeća“, stadiona „Crvene zvezde“ i „Partizana“, kraljevskog kompleksa dinastije Karađorđević, Parlamenta Srbije, šetnja Knez Mihajlovom ulicom i obilazak Kalemegdana. Kalemegdan najljepši i najveći beogradski park, istovremeno je i najznačajniji kulturno-povijesni kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava na ušću Save u Dunav. To je mjesto puno dječjih zabavnih parkova, igrališta, muzeja, ugostiteljskih objekata, zoološki vrt, spomenika,u kojem Beograđani vole provoditi slobodno vrijeme. U nizu spomenika na Kalemegdanu ističe se Pobjednik, rad Ivana Meštrovića kao zaštitni znak Kalemegdana. On simbolizira ratnika koji je spreman braniti domovinu. Potom se krenulo prema Subotici gdje su građevinari bili smješteni. Neizostavno druženje uz večeru s tamburašim nastavilo se u Jelen salašu blizu Palić jezera.
Drugi dan bio je predviđen za razgled Subotice i Sombora. Subotica je najsjeverniji grad Srbije, prometno i kulturno središte Bačke.
Obilazak Subotice započeo je s kavom u prekrasnom restoranu Boss koji je njezin brend. Da bi se popila kava u njemu potrebno je već ranije rezervirati mjesto. Restoran je stalno pun zbog specifičnog uređenja, dobre hrane i pića.Nakon toga slijedila je šetnja Suboticom do Gradske kuće , koja je napravljena u stilu mađarske secesije i predstavlja jednu od najlepših građevina u ovom dijelu Europe. Na vanjskom i unutarnjem dijelu Gradske kuće nalaze se dekorativni materijala od žolnai keramike.
Od ostalih objekata koji su se obilazili pješice , posebno se ističe Sinagoga , velebna vjerska secesijska građevina, biser graditeljstva i europske kulturne baštine, koja se obnavlja poslije više od četiri desetljeća . To je druga po veličini sinagoga u Europi. Vožnjom prema Palićkom vinogorju stigli su do vinarije Zvonko Bogdan. Vinarija se nalazi na istočnoj obali jezera Palić, izgrađena je taođer u secesijskom stilu.Obišli su vinariju i barrique podruma s degustacijom vina i normalno kupili za doma. Vlasnik Vinarije je ujedno i vlasnik restorana Boss u Subotici, ali nije Zvonko Bogdan.
Slijedi vožnja prema Somboru, gradu zelenila i romantičnih fijakera, opjevanom u pjesmi koja je sigurno većini poznata. Silno drveće Somboru donosi mnogo koristi, grad čini ljepšim i zdravijim.Po dolasku slijedi ručak u restoranu Fijaker , a zatim šetnja gradom. Ušlo se u nekadašnju zgradu Bačko – bordoške županije , reprezentativno izdanje, koje se nalazi u najvećem somborskom parku. Danas se tu nalazi skupština općine. Na ulazu se nalazi crtež “Sombor viđen očima ptice” arhitekta Branislava Jovine. Izrada ovog umjetničkog djela koje je sinteza urbanizma, tehnike i umjetnosti, nacrtanih 15.000 objekata grada Sombora zahtijevala je jako puno vremena i truda.Najznačajniji događaji u povijesti grada dešavali su se u svečanoj sali Županije u kojoj je monumentalna kompozicija “Bitka kod Sente” (7×4 m), koju je u Minhenu naslikao Ferenc Ajzenhut. Smatra se da je to najveće ulje na platnu u zemlji. Laganom šetnjom nastavio se razgled najznačajnijih objekata Sombora: Gradski muzej, Gradska – Varoška kuća i Magistrat, Gradska knjižnica, Trg Svetog Trojstva, Manastir Svetog Arhiđakona Stefana, Crkva Presvetog Trojstva (stara katolička crkva), Karmelićanska crkva (crkva s dva tornja), Kapela Svetog Ivana Nepomuka, Kronić Palača.
Puni dojmova i utisaka građevinari su krenuli prema Čakovcu.

« 1 od 2 »