Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja organiziralo je trodnevno stručno putovanje (od 25. do 27. 06. 2015.) s prioritetnim ciljem da se razgleda Svjetski sajam, koji se ove godine od svibnja do listopada održava u Milanu.

Uobičajeno je da EXPO postavlja vrlo aktualna pitanja pozivajući na njihovo promišljanje. S obzirom na profil sajma, tj. opsežnost, ugled, izuzetne kriterije, njegova je misija senzibilizirati javnost za postavljena pitanja, što postiže kompleksnošću pristupa: svi su projekti interdisciplinarno koncipirani uključivanjem različitih društvenih sektora, spajanjem umjetnosti i gospodarstva, povezivanjem suvremenosti s tradicijom. U obilju gorućih tema koje je nužno promisliti u našem vremenu, za ovogodišnji je EXPO odabrana tema osnovne egzistencije – pitanje je li moguće osigurati dostatnu, dobru, zdravu i održivu prehranu čovječanstva. Službena krilatica sajma je Prehrana planeta, Energija života, koju su izlagači aktualizirali na svoje načine (npr. Slovenija – Zeleno. Aktivno. Zdravo; Kina – Zemlja nade, hrana za život; Njemačka – Polja ideja; Albanija – Naša hrana, naša povijest, naš misterij; Austrija – Udahni.Austrija).
Svaki paviljon sinergijskim djelovanjem umjetnosti, arhitekture, moderne tehnologije i s blagom naznakom prisutnosti tradicije kreira osebujnu vizuru na pitanje kako razmišljamo, kako posredujemo mišljenje i koji su naši prioriteti, sugerirajući da smo, koliko god različiti, jednaki u nužnosti da se nosimo s još sasvim nepredvidljivim pitanjima, zbog čega je inventivnost i kreativnost u pristupu zbilji podrazumijevajuća pretpostavka izložbe i čovjekovog traganja za prihvatljivim i efikasnim strategijama opstanka. U obliku tradicionalnih izložbi, interaktivnih doživljaja, instalacija, demonstracija gastronomskih posebnosti, zemlje sudionice prezentiraju specifične komparativne prednosti i osebujnosti u geografiji, tradiciji, životnim praksama, što sve sudjeluje u promišljanju teme i ponudi odgovora.

Expo je impozantna manifestacija u svim svojim parametrima: na njoj sudjeluje više od 140 zemalja, izložbeni prostor obuhvaća 110 hektara površine, na kojoj je postavljeno 80 paviljona (54 su dodijeljena pojedinim zemljama, 9 je posvećeno pojedinim proizvodima, npr riži, žtaricama, začinima, kavi, a ostali su dodijeljeni tvrtkama i organizacijama civilnog društva), očekuje se preko 20 milijuna posjetitelja, u uređenje prostora utrošene su 2,5 milijarde eura… Tako veliki projekt praćen je nizom problema i kontroverzi u realizaciji (paviljoni su, ironično s obzirom na to da tema podrazumijeva poštovanje osnovnog kapitala planete – obradive zemlje i vode, sagrađeni na poljoprivrednom zemljištu), a cijeli je projekt gotovo doveden u pitanje zbog niza velikih korupcijskih skandala.

Nažalost, Hrvatska je jedina članica EU-a koja ove godine ne sudjeluje na Sajmu. Premda su studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu razradili zanimljivu ideju međuovisnosti unutar simbiotičkih krugova prirode i nužnosti njihove ravnoteže, koju čovjek svojim utjecajem često remeti, temeljenu na bioraznolikosti Hrvatske (naslov Živi organizam), do realizacije nije došlo jer je procijenjeno da bi to bio prevelik izdatak za državni budžet.

EXPO je bio osnovni, no ne i jedini sadržaj putovanja, koje je obuhvatilo još nekoliko osebujnih i za regiju karakterističnih lokacija: gradić Como svojim geografskim (smještaj na istoimenom jezeru, najdubljem u Europi) i arhitektonsko-graditeljskim osobitostima (lombardijska romanika) izuzetan je doživljaj. S druge strane, jezero Maggiore sa živopisnim Boromejski otocima (Isola Bella, Pescatori i Isola Madre) te gradić Stresa, poznati po vilama izuzetne arhitekture i vegetacije, od čega je najpoznatija Boromejska palača s vrtovima koji zauzimaju skoro cijelu površinu otoka (Bella) te izuzetno njegovani arboretum na otočiću Madre, zaokružili su upoznavanje s regijom.

Treća je ključna točka putovanja bio Milano kao jedan od glavnih centara svjetske mode i dizajna, s velikim globalnim utjecajem u trgovini, industriji, glazbi, sportu… i najjači talijanski gospodarski centar. U kratkom vremenu koje smo mu mogli posvetiti, bacili smo oko na središnji trg, Piazza Duomo, sa čuvenom petobrodnom katedralom, jednom od najvećih gotičkih crkvi na svijetu, zgradu znamenite milanske opere La Scalla, Galeriju Vittorio Emanuele II, natkriveni 196 m dugački prolaz između Piazza del Duomo i Piazza della Scala u stilu belle epoque, s mnogobrojnim trgovinama… Nešto malo slobodnog vremena, odnosno – trenutke prijelaza od jedne lokacije drugoj, oplemenili su šarmantni detalji urbanih pejzaža, interesantni i sa strukovnog i s općeg stanovišta, osobito potkrijepe li se, kako bi doživljaj sredine bio potpun, atrakcijama lokalne gastro-ponude, kao što su mozzarella pasta, risotto alla milanese, neponovljiv talijanski cappuccino, sladoled… da ne nabrajamo pojedinosti.
Dr.sc. Emilija Kovač, prof.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)