Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec su u sklopu stručnog usavršavanja organizirali dvodnevno stručno putovanje u Sloveniju od 11. do 12.12.2022. godine. Putovanju se pridružilo 38 članova Društva.

Prvoga dana su posjetili Sportski centar Stožice u Ljubljani. U stručnom obilasku vodio ih je domaćin Zlatko Sraka, nekadašnji prvi čovjek građevinskog poduzeća Energoplan. Sportski centar se sastoji od dvorane i nogometnog stadiona, dok trgovački centar nije izgrađen.

Arena Stožice je višenamjenska sportska dvorana, poznata i pod nazivom Zmajevo gnijezdo. Projektirali su je arhitekti iz Sadar Vuga d.o.o. i najveća je zatvorena dvorana u Sloveniji. Zajedno s nogometnim stadionom, dio je Sportskog parka Stožice. Kapacitet dvorane iznosi 12.480 sjedećih mjesta, odnosno oko 14.450 mjesta za potrebe održavanja koncerata. Arena je dobila ime po Stožicama u kojoj se nalazi, a u budućnosti je moguća promjena imena zbog sponzorskih prava. Arena ima površinu od 14.164 m². Izgrađena je u 14 mjeseci i otvorena 10. kolovoza 2010. košarkaškom utakmicom između Slovenije i Španjolske, koju je Španjolska dobila u produžetcima sa 79:72. Od 11. do 22. rujna 2013. dvorana je bila domaćin svih utakmica skupine E i F, kao i završnih utakmica Europskog prvenstva u košarci 2013.

Stadion Stožice je višenamjenski stadion i najveći je nogometni stadion u zemlji. Stadion je glavno mjesto igranja slovenske nogometne reprezentacije. Namijenjen je i kulturnim događanjima. Površina zgrade stadiona iznosi 24.614 m2. Izgrađen je za 14 mjeseci i otvoren je 11. kolovoza 2010. u nogometnoj prijateljskoj utakmici između reprezentacija Slovenije i Australije, koju je dobila Slovenija rezultatom 2:0. Ima kapacitet od 16.038 sjedećih mjesta i prostire se ispod platoa parka. Također ima 558 VIP sjedala i 97 mjesta za osobe s invaliditetom. Press prostor može primiti 210 novinara. Za kulturne svrhe, poput glazbenih koncerata, kapacitet stadiona povećan je na preko 20.000. Kao građevina je „utopljen“ u park. Samo se krov nad tribinama uzdiže iznad ravnine parka kao monolitni krater.

Nakon jutarnjeg stručnog dijela razgledano je središte Ljubljane. Unatoč kiši, lampice i dekoracije su u sumrak podigle adventski ugođaj. U pješačkoj turi razgledane su najznačajnije znamenitosti. Stari centar grada je poznat po jedinstvenom arhitektonskom izgledu kojeg karakteriziraju barokne i secesijske građevine i djela arhitekta Jože Plečnika.

Razgledane su poznate zgrade u središtu: barokna zgrada gradske vijećnice, katedrala sv. Nikole, Zmajev most, Prešernov trg i Trostruki most. U individualnom aranžmanu u slobodnom vremenu putnici su posjetili Stari grad, smješten na brdu iznad rijeke Ljubljanice. Neki su posjetili Nebotičnik, neboder izgrađen 1933. godine na 13 katova, visine 70,35 m. U to vrijeme se radilo o najvišoj zgradi u srednjoj Europi, a do Drugog svjetskog rata se radilo o najvišoj zgradi na tadašnjem prostoru zemalja Balkana.

Blizina rijeke Ljubljanice, brojne lampice koje se u njoj ogledaju daju posebno ozračje i duh adventa. Šetajući prigodno ukrašenim ulicama, putnike je mamio miris slastica i kuhanog vina koji dodatno doprinose predblagdanskom ugođaju. Nakon razgledavanja Ljubljane nastavljeno je putovanje u smjeru Bleda, gdje su putnici prenoćili u hotelu na samom jezeru. Nakon večere su za desert bile neizostavne kremšnite. Hoteli se u tom kraju natječu čije će biti najbolje, tako da su sve izvrsne.

Drugog dana posjetili su Bledski dvorac (slovenski: Blejski grad, njemački: Burg Veldes). Radi se srednjovjekovnom dvorcu sagrađen na strmini iznad grada Bleda s pogledom na Bledsko jezero. Najstariji je slovenski dvorac i trenutno je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Sloveniji. Danas se koristi kao povijesni muzej sa zbirkom koja predstavlja povijest jezera. Dvorac se prvi put spominje u darovnici od 22. svibnja 1011. godine koju je izdao car Henrik II. u korist biskupa Brixena, i bio je njihova rezidencija osam stoljeća. Tada se nalazio u Kranjskoj marki Svetog Rimskog Carstva, a kasnije je 1278. godine prešao u austrijsku kuću Habsburg. Najstariji dio dvorca je romanička kula. U srednjem vijeku izgrađeno je više kula i poboljšane su utvrde. Ostale građevine građene su u renesansnom stilu. Zgrade su raspoređene oko dva dvorišta koja su povezana stubištem. U gornjem dvorištu nalazi se kapelica koja je sagrađena u 16. stoljeću, a obnovljena oko 1700. godine, kada je i oslikana iluzionističkim freskama. Dvorac također ima pokretni most preko jarka.

Na putu prema Rogli, neizostavne su bile trojanske krafne na kratkom predahu. Nakon kišnog prvog dana, uslijedio je snježni drugi dan, a što su se približavali Rogli, snijega je bilo sve više, što je dalo poseban adventski ugođaj putovanju.

Vidikovac Put između krošanja (slovenski: Pot med krošnjami) nalazi se u srcu moćne pohorske šume, na vrhu Rogle, na nadmorskoj visini od 1.517 metara. Put pokazuje zašto je priroda Pohorja jedinstvena. Hodajući vidikovcem razgledavaju se stabla lokalnih šuma, sve od korijena pa do vrhova krošanja. Posjetitelji su postali dio šumskog života i mogu upoznati životinjske i biljne vrste. Put dužine preko 1.000 m vodi kroz raznoliku šumu. Dah oduzima pogled s tornja visok 37 m, zahvaljujući kojem se na dohvat ruke nalaze veličanstvena stabla stara desetke ili čak stotine godina. Ukupna dužina puta iznosi 1.043 m, od čega dužina pješačkog puta 522 m a na tornju 521 m. Zbog blagog uspona puta do maksimalnih 6%, uključujući i toranj, vrlo je pristupačan za starije te za osobe smanjene pokretljivosti. Širina puta iznosi 1,94 m. Promjer tornja iznosi 22 m i sastoji se od 9 stupova. Nakon što su putnici razgledali prirodu iz ptičje perspektive, ugrijali su se na kuhanom vinu. Koliko je bilo hladno i vjetrovito s jakim sjevercem, govori i činjenica da su skijaške staze bile zatvorene. U veselom raspoloženju međimurski građevinari su stigli natrag do Hrvatske, a na granici sa Slovenijom su posljednji puta ulazili u Lijepu našu s pokazivanjem putnih isprava jer od 01.01.2023. godine Hrvatska ulazi u Schengenski prostor.

Radilo se o posljednjem stručnom putovanju Društva u 2022. godini. Na skupštini održanoj 25. studenog donesen je plan stručnih putovanja i seminara za 2023. godinu. Prvi seminar s temom Energetska obnova kroz EU projekte slijedi već u veljači, a prvo stručno putovanje krajem travnja na sajam Bau 2023 u Munchenu. Ratko Matotek, dipl.ing.građ.

Iz medija:

eMeđimurje

Međimurske novine

Časopis Građevinar

Međimurske novine - Tiskano izdanje Ekskurzija u Sloveniju - Građevinar 12/2022