Četrdeset članova Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec su u sklopu trodnevnog stručnog putovanja od 09. do 11.09.2021. godine posjetili gradilište Pelješkog mosta. Radi se trenutno o najvećoj investiciji u Hrvatskoj. Gradilište su posjetili drugog dana svojeg putovanja. S obzirom da je od krajnjeg sjevera Hrvatske bilo potrebno proputovati dugačak put do juga, građevinari su usput posjetili Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu. Centar je otvoren 2006. godine povodom 150 godina rođenja Tesle 10. srpnja. Sastoji se od povijesnih i novo sagrađenih zgrada. Povijesni su rodna kuća, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, gospodarski objekt (staja) te kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija. Novo sagrađeni su ispitna stanica i multimedijalni centar s pripadajućim igralištem za djecu. Na ulazu u rodnu kuću se nalazi kameno obilježje s prikazanim mjestima u kojima je Tesla boravio za vrijeme svog života sa smjerokazima gdje se nalaze u odnosu na rodnu kuću i udaljenostima u kilometrima zračne linije. U rodnoj kući je smješten stalni multimedijalni postav, koji se sastoji od replika Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet te su i danas osnova najnovijim tehnologijama. Ispitna stanica je replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa gdje je boravio od 1899. do 1900. godine i provodio brojne eksperimente s visokofrekventnim strujama, bežičnim prijenosom energije te proučavao munje. Istraživao je prijenos informacija i energije na daljinu bez vodiča. Tijekom tamošnjeg boravka, uspio je prenijeti signale do New Yorka te upalio 200 sijalica udaljenih 40 milja. Isti eksperiment je prezentiran na način da je u ispitnoj stanici postignut napon struje od 1.000.000 V te je bežičnim prijenosom preko ljudskog tijela energija prenesena u žarulje koje su zasvijetlile u rukama članova našeg Društva. Unutar Multimedijalnog centra je prikazan kratki dokumentarni film o vrlo zanimljivom životu Tesle. Nakon ovog posjeta građevinari su se uputili na daljnji put prema jugu Hrvatske.

U Etnolandu Dalmati su međimurski građevinari doznali zašto se drniški pršut smatra vrhunskom delicijom, u čemu je tajna pakovačkog sira i što je toliko primamljivo u jelima ispod peke i u domaćem kruhu. Tematski park je smješten na pola puta između Šibenika i Drniša u Pakovom Selu, a samo desetak kilometara udaljen je od Nacionalnog parka Krka. Etnoland Dalmati jedinstveni je spoj kulture, tradicije i povijesti. Nudi nesvakidašnji susret sa starim obrtima i izvornim običajima pa je svojevrstan spomenik kulturnoj baštini Dalmatinske zagore. Priča o načinu života u dalmatinskom zaleđu je započela u autentičnoj dalmatinskoj kući. Radi se o konobi s punim drvenim bačvama i “maštilima”, staroj spavaćoj sobi, tkalačkom stanu, blagovaonici i “kužini” s autentičnim namještajem i kuhinjskim priborom. Na tavanu se nalazi sušionica pršuta i mesa. Vrt ispred kuće prepun je autohtonih začina i povrća, a u blizini je gospodarski dio za blago. Da stanovnici šibenskog zaleđa i pored teškog života na škrtoj zemlji nisu zaboravljali zabavu, svjedoči „kolarište“, odnosno tradicionalno mjesto na kojem su se okupljali i veselili uz pjesmu i ples.

Put od sjevera do juga je još jednom pokazao raznolikost naše države, od kontinentalne preko planinske do mediteranske klime, što se vidjelo prema temperaturama zraka koje su karakteristične za svako područje. Tako su građevinari krenuli od prohladnih 8 stupnjeva te na jugu Hrvatske završili putovanje prvog dana na ljetnih 30 stupnjeva.

Drugi dan putovanja je bio obilježen obilaskom gradilišta Pelješkog mosta. Nakon završetka izgradnje mosta će se ostvariti cestovni kontinuitet teritorija države pa projekt nosi naziv „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“. Vrijednost projekta iznosi 420,3 mil. eura, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Predviđeno trajanje projekta je do 2022. godine. Most premošćuje Malostonski zaljev, što je bio jedan od izazova pri projektiranju i izvođenju jer se radi o vrlo osjetljivom ekološkom području pod okriljem Nature 2000. Osim toga, ostali izazovi u projektiranju su zona visoke seizmičnosti, jaki ali kratkotrajni vjetrovi te vrlo loši geološki uvjeti i loše temeljno tlo koje je zahtijevalo izvedbu dubokih temelja na pobijanim čeličnim pilotima. U konačnoj verziji se most gradi prema rješenju slovenskog projektanta Marjana Pipenbahera, univ.dipl.ing., izvode ga Kinezi a stručni nadzor provode hrvatski inženjeri. Radi se o integralnoj hibridnoj konstrukciji s ukupno 13 raspona od kojih je 5 glavnih raspona duljine 285 m, a ukupna duljina mosta iznosi 2.404 m. Most će imati dvije trake, u svakom smjeru jedna vozna te druga zaustavna. Zahtijevani plovidbeni profil je bio 200 x 55 m. Svi ovi podaci o mostu predstavljaju velike tehničke i organizacijske izazove. Vrlo zanimljivo stručno predavanje o izgradnji mosta održao je Davor Trlaja, dipl.ing.građ. predstavnik investitora Hrvatskih cesta d.o.o. Članovima je prikazan dokumentarni film o tehnologiji i organizaciji gradnje mosta. Ing. Trlaja je spremno dao odgovore na sva postavljena pitanja od strane članova Društva, a koja su bila iz svih područja, ekonomska, tehnička, organizacijska, tehnološka i pravna. Predavanju se pridružio i Zoran Trogrlić, dipl.ing.građ. nadzorni inženjer iz INSTITUT IGH d.d. koji je odgovorio na sva dodatna pitanja. Članovi Društva su saznali da su kulturološke razlike između Europe i Azije vidljive i u pristupu organizaciji građenja pri čemu hrvatski inženjeri sa svojim znanjem i iskustvom stoje rame uz rame svjetskim inženjerima. Kineski izvođač je mnogo toga naučio od naših inženjera u ovom poduhvatu, što će zasigurno koristiti u daljnjim projektima. Obojici predavača je na kraju predavanja predsjednik Društva Ratko Matotek, dipl.ing.građ. predao poklon s kratkim dokumentarnim filmom snimljen povodom 60. obljetnice od osnivanja i kontinuiranog rada Društva, što je obilježeno sredinom ove 2021. godine. Nisu izostali niti pokloni izvrsnih vina međimurskih vinara. Fran Bošković, mag.ing.mech. je u svojstvu suradnika nadzornog inženjera za montažu na samom obilasku gradilišta mosta dao korisne i zanimljive informacije te ispričao neke od anegdota s gradilišta. Na gradilištu se odmah primijetila razlika u pristupu organizaciji građenja jer kineski izvođač očito može kao mnogoljudna zemlja dovesti velik broj svojih radnika. Međutim svi radnici nisu dovoljno kvalificirani za ovaj izazovni projekt, što je potvrdio i ing. Bošković.

Puni dojmova s gradilišta mosta članovi su se uputili u Vid, mjestašce pored Metkovića, gdje su prije obilaska tamošnjeg muzeja predahnuli uz kulinarske specijaliteta žaba i jegulja. Arheološki muzej Narona je svečano otvoren 2007. godine. Radi se o prvom muzeju u Hrvatskoj koji je izgrađen in situ na arheološkom nalazištu ostataka hrama Augusteuma. Muzej sadrži brojni arheološki materijal, a najreprezentativniji je izložen u stalnom postavu u unutrašnjem i vanjskom dijelu. Glavnu izložbenu dvoranu čini sam prostor hrama s in situ ostacima arhitekture rimskog hrama u kojem su izloženi kipovi rimskih careva i članova njihovih obitelji. Kao najspektakularniji izlošci su postavljeni na galeriji iznad crno-bijelog mozaičkog poda. U pet vitrina je izložen brojni arheološki materijal (ulomci skulptura, novci, staklo, predmeti od metala i kosti, keramika i lucerne) pronađen na širem prostoru hrama. Na vanjskim terasama se nalaze kameni spomenici kultne i sepulkralne tematike te ulomci arhitektonske dekorativne plastike. Na kraju obilaska se nalazi mozaik, također in situ, vidljiv ispod staklenog poda, a najvjerojatnije pripada rimskoj taberni. Nakon posjete muzeja građevinari su se uputili prema župnoj crkvi Gospe Snježne, koja je sagrađena na brežuljku iznad mjesta Vid. Pored crkve se nalazi monumentalna skulptura kneza Domagoja i njegovih strijelaca, jedna od najvećih te vrste u Europi. Najopakiji hrvatski knez, kako su ga zvali Mlečani, bio je vladar primorske Hrvatske u 9. stoljeću. Drugi dan putovanja je završio fotosafarijem deltom Neretve.

Još uvijek puni dojmova s najvećeg hrvatskog gradilišta članovi su se uputili prema Čakovcu, gdje su stigli u noćnim satima. Na putu su posjetili gospodarstvo Roca gdje su degustirali izvrstan pršut te ostale mesne i mliječne proizvode (ovčji sir). Kako je Hrvatska prepuna raznolikosti i zanimljivih sadržaja posjećen je  vidikovac Kamenjak, koji je smješten na području Parka prirode Vransko jezero na visini od oko 283 mnm. Pogled s vidikovca seže na čitavo najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Posjetitelji su upili svu ljepotu pogleda i na maslinike te suhozide Modrava, kao i na morsko plavetnilo prošarano brojnim otocima zadarskog, šibenskog i kornatskog arhipelaga.

Bilo je ovo još jedno vrlo zanimljivo stručno putovanje, kojem su se članovi Društva posebno veselili i željno iščekivali s obzirom da su zbog situacije s korona virusom prošle godine bila odgođena tradicionalna višednevna inozemna i kraća tuzemna putovanja, kojima se članovi uvijek rado odazovu.

Ratko Matotek, dipl.ing.građ.

Građevinar - Međimurski građevinari na gradilištu Pelješkog mosta List Međimurje - na gradilištu Pelješkog mosta