Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec je 28.02.2020. godine organiziralo stručni seminar na temu Materijali i dosadašnja iskustva u energetskim obnovama zgrada.

Vrlo zanimljive i aktualne stručne teme  potaknule su prijavu od čak 106 zainteresiranih polaznika. Mjesto održavanja stručnih seminara u organizaciji DGITM Čakovec je već uobičajeno predavaonica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, koje je smješteno unutar kompleksa bivše vojarne. Među polaznicima je bilo i studenata ovog veleučilišta iz srodnog novog stručnog studija Održivi razvoj sa smjerovima Održiva gradnja, Termotehničko strojarstvo i Ekoinženjerstvo.

U prvom dijelu seminara predavači su bili Krešimir Dobranić iz MAPEI CROATIA d.o.o. Kerestinec i Božo Matijević, dipl.ing.građ. iz ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o. Potpićan. Inače, Krešimir Dobranić studira na spomenutom studiju Održive gradnje. S temom Fasadni sustavi – Da li ipak možda još uvijek ne znamo sve? se predavač Dobranić osvrnuo na neke loše primjere u praksi, koji su proizašli radi nepoštivanja osnovnih pravila struke. Kako slijedi novi val energetskih obnova obiteljskih kuća te višestambenih zgrada, svi angažirani u procesu gradnje, od projektanata, nadzornih inženjera do izvođača, moraju dati svoj puni stručni angažman kako se nakon obnova zgrada ne bi morale raditi nove obnove, odnosno sanacije. Neke od grešaka energetske obnove jest nepripremljenost zgrada za izvođenje fasadnih sustava. Primjeri su nesanirano dizanje kapilarne vlage, zatim neriješeni konstruktivni detalji nosive konstrukcije, loša podloga i sl. Ukoliko ove stvari nisu riješene energetska obnova nema smisla. ETICS (External Thermal Insulation Composite System) je na gradilištu izveden sustav koji se sastoji iz tvorničkih proizvoda, a sadrži minimalno sljedeće elemente: mort za lijepljenje i mehaničko pričvršćenje, toplinsko izolacijski materijal (TI), mort za armaturni sloj, staklenu mrežicu i završnu dekorativnu žbuku. MAPEI među svojim proizvodima nudi toplinsku izolaciju od pluta, EPS-a, XPS-a i mineralne vune. Nova istraživanja daju najbolje tehničko i financijsko rješenje za punoplošno nanošenje ljepila, umjesto uobičajeno uzduž rubova i točkasto u sredini. Kako smo svjedoci otpadanja novoizvedenih fasada uslijed opterećenja vjetrom, ponovljena su osnovna pravila ugradnje pričvrsnica za TI materijal izveden od EPS-a i od mineralne vune. Osim toga često se zaboravi na ugradnju dodatne mrežice kod rubova vanjskih otvora. Što se tiče završne dekorativne žbuke potrebno je odabrati adekvatnu prema ugrađenoj TI. Tako silikatna žbuka ima visoku apsorpciju vode i brzo ispuštanje. Akrilna žbuka ima nisku apsorpciju vode te sporo ispuštanje. Silikonska žbuka ima vrlo nisku apsorpciju vode te brzo ispuštanje.

ROCWOOL je danas najveći svjetski proizvođač proizvoda od kamene vune. Prisutni su u 35 zemalja diljem svijeta s 45 proizvodnih pogona i preko 11.000 zaposlenih. U Hrvatskoj posluju pod nazivom ROCWOOL ADRIATIC d.o.o. s tvornicom u Potpićanu koja je započela s radom 2008. godine i zapošljava preko 170 radnika, a u procesu proizvodnje koriste hrvatsku sirovinu. Neke od prednosti kamene vune su da se radi o prirodnom izdržljivom materijalu s odličnim toplinskim svojstvima. Osim toga vuna je otporna na požar te ima odlična akustička svojstva. Kao toplinska izolacija radi se o vodoodbojnom i paropropusnom materijalu. Koristi se i za unutarnje zidove, spuštene stropove i potkrovlja te izolaciju krovova. Korisne informacije o tehničkim karakteristikama su dane projektantima, kako bi se ne bi u projektima i troškovnicima navodili koeficijente toplinske vodljivosti, koje proizvodi vune na tržištu kod niti jednog proizvođača u praksi nemaju.

U drugom dijelu predavanja Krešimir Dobranić je nastavio s temom Ušteda energije kroz sustave ravnih krovova – Najveći izazov ili ipak ne? Kako održiva arhitektura teži iskoristivosti krovnih površina, takve se površine mogu predvidjeti za različite namjene, kao što su terase, vrtovi, parkirališna mjesta i sl. U predavanju se osvrnuo na MAPEI proizvode za ove sustave, a detaljno je prikazan pravilan odabir materijala po slojevima, sve ovisno o uvjetima krovova. Isto tako se osvrnuo na osnovna pravila ugradnje. Na kraju je prikazan zanimljiv proizvod tvornički ugrađenih fotonaponskih ćelija na hidroizolacijsku membranu, koja se na gradilištu postavlja i samo spaja po rubovima.

Dario Ilija Rendulić, dipl.ing.el. iz THORIUM SOFTWARE d.o.o. Zagreb je polaznike seminara na vrlo zanimljiv provocirajući način podsjetio na današnje stanje u svijetu glede emisije CO2. Cilj bi nam trebao biti ubrzanje transformacije društva u moderno energetski učinkovito društvo pogonjeno poglavito obnovljivim izvorima energije (OIE) osnažujući njen motor, a to su inženjeri. Aktivnosti u ostvarenju tog cilja je stvaranje zajednice (Facebook grupa: Energetski certifikati i fizika zgrade, pročišćeni tekstovi zakonske regulative i newsletter), zatim edukacija (energetske radionice i blogovi) te stvaranje „cloud“ alata za izračune energetskog svojstva zgrade pomoću Thorium A+. Sve je to važno jer nismo posljednja generacija ljudi na planeti Zemlji i nemamo pravo misliti da smo posljednji. Naša prilika da se ubrza transformacija jest da se širi energetska učinkovitost i to „korak po korak“, odnosno „zgrada po zgrada“. Kako je Rendulić elektro struke, na vrlo prihvatljiv način je publici uglavnom građevinske i arhitektonske struke, održao predavanje o pogreškama koje se rade prilikom obnove postojeće rasvjete LED-om. Isto tako je prikazao praktične primjere isplativosti priključenja kućanstava s vlastitom proizvodnjom električne energije. U svojim dosadašnjim projektima zaključio je da se fotonaponske elektrane uvijek isplate ukoliko se projektiraju prema vlastitim potrebama kućanstava, kako bi se svaki proizveden kilovatsat (kWh) potrošio na mjestu ugrađene elektrane bez proizvodnje viška kWh u električnu mrežu distributera. Naravno, isplativost je još veća ako se prilikom nabave koriste subvencije iz programa energetskih obnova.

Bio je ovo vrlo zanimljiv i koristan seminar, što potvrđuje i vrlo velika zainteresiranost i posjećenost polaznika unatoč tome što je održan na kraju radnog dijela tjedna, u petak u poslijepodnevnim satima.

Materijali:

Fasadni sustavi - da li ipak možda još uvijek ne znamo sve? Ušteda energije kroz sustave ravnih krovova Thorium A materijal - Seminar Materijali i dosadašnja iskustva u energetskim obnovama zgrada 4-THORIUM-3.pdf Građevinar - Materijali i dosadašnja iskustva u energetskim obnovama zgrada