U Inovacijsko tehnološkom centru (InTeC) poduzeća SOBOČAN d.o.o. u Murskom Središću je 18.03.2022. godine održana izborna skupština Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec. Prije skupštine je održano vrlo zanimljivo predavanje Dejana Sobočana na temu „Pretvaramo ideje u stvarnost“ s predstavljanjem poduzeća SOBOČAN d.o.o. te njihovih proizvoda. Radi se o jednom od vodećih proizvođača namještaja i opreme visoko vrijednih proizvoda u Europi. Osim proizvodnje imaju i vlastiti Dizajn studio, a vode se motom „Everything works!“ To što su obiteljsko poduzeće, dodatno ih motivira da se drže obećanja s najvećom strašću za provedbom. Neki od klijenta su im poznata imena Intersport, Mercator, Pan-Pek, MOL grupa, Harvey Norman te poznati lanci hotela.

Prije radnog dijela skupštine pozdravljeni su svi prisutni, a naročito gosti.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak pozdravio je sve prisutne te istaknuo svakodnevnu suradnju s članovima društva u projektiranju, izvođenju i stručnom nadzoru projekata, kao i izdavanju dozvola, koji se provode na području grada.

Mirna Amadori, dipl.ing.građ. je pozdravila sve uime Hrvatskog saveza građevinskih inženjera HSGI čiji je član i DGITM. Posebno je istaknula da je međimursko društvo jedno od najaktivnijih društava u cijelom savezu, što se vidi po organizaciji brojnih stručnih seminara i stručnih putovanja tijekom godine te objavi svih svojih događanja u stručno-znanstvenom časopisu Građevinar.

Velimir Vujec, dipl.ing.građ. je pozdravio sve u ime Društva građevinskih inženjera i tehničara DGIT Varaždin. O novostima u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva HKIG izvijestila je Nina Dražin Lovrec, ujedno i dopredsjednica DGITM.

Radno predsjedništvo skupštine je radilo u sastavu Marija Halić, ing.građ. kao predsjednica te Ana Belčić, ing.građ. i Vladimir Topolnjak, dipl.ing. kao članovi. Zapisnik je vodila Nera Horvat, ing.geoteh. a ovjerovitelji zapisnika su bili Ivan Kolarić, dipl.ing.geod. i Josip Švenda, dipl.ing.građ.

Izvršni i nadzorni odbor te stegovni sud, kao tijela DGITM-a, podnijeli su svoja izvješća o radu u razdoblju između dviju skupština, koja su jednoglasno prihvaćena.

Predsjednik Ratko Matotek, dipl.ing.građ. podnio je izvješće o svim aktivnostima u 2021. godini, kojih je s obzirom na poznate okolnosti glede epidemiološke situacije bilo zaista mnogo.

Članovi društva su 28.05.2021. godine sudjelovali na promociji monografije Društva arhitektonskih i građevinskih inženjera DAGIT Slavonski Brod. Upravo na putu od Čakovca do Slavonskog Broda je dogovoren datum i svi detalji organizacije proslave 60 godina od osnivanja o kontinuiranog rada društva (1961.-2021.). Radilo se o najvećem i najizazovnijem događaju u 2021. godini. Datum održavanja je bio početkom ljeta 25.06.2021. godine u čakovečkom hotelu Park. Proslava je bila organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Za tu priliku je od strane članova društva snimljen kratki dokumentarni film o 60 godina rada. Na filmu se intenzivno radilo gotovo dvije godine. Da se radi o vrlo kvalitetnom izdanju govori podatak da je film, a i cijeli događaj proslave, bio vrlo zapažen u krugovima građevinara kao i ostalih društava. Naslovnica šestog broja stručno-znanstvenog časopisa Građevinar je bio upravo promotivni plakat izrađen za ovu proslavu.

Od 09. do 11.09.2021. godine društvo je organiziralo stručno putovanje na zaista impresivno gradilište Pelješkog mosta, najveće u Hrvatskoj. Da predahnu na dalekom putu od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Hrvatske posjetili su u Smiljanu Memorijalni centar „Nikola Tesla“ te Etnoland Dalmati u Pakovom Selu. Članovi su drugoga dana obišli gradilište mosta te odslušali zanimljivo stručno predavanje sa svim detaljima i specifičnostima tijekom gradnje. Istoga dana su uživali na foto-safariju dolinom Neretve. Trećega, posljednjega dana, na putu prema doma, međimurski građevinari su posjetili park prirode Kamenjak s prekrasnim pogledom na zadarski arhipelag. S obzirom na poznate okolnosti glede epidemiološke situacije i neodržavanja događaja uživo, članovi, željni putovanja i druženja, popunili su sva predviđena mjesta za ovo putovanje u roku od 2 dana od objave programa putovanja.

Na stručnom seminaru 27.09.2021. godine Sanacija građevina – Održivi razvoj građevinskih materijala s temom „Da li armirani beton vrijedi zaštiti od korozije? Saznajte kako.“ sudjelovalo je 37 polaznika te su dodijeljena 2 boda, odnosno održana su 2 edukativna školska sata.

Članovi društva sudjelovali su u listopadu u Vodicama na 8. Saboru hrvatskih graditelja te na godišnjoj skupštini HSGI-a. Ratko Matotek, dipl.ing.građ. je održao zapaženo predavanje s temom Tržišna vrijednost sunčanih elektrana. Zdravko Hunjadi, dipl.ing.građ. je aktivno sudjelovao na okruglom stolu s temom Nacionalni plan oporavka i otpornosti – prilika za hrvatsko graditeljstvo, kao i Nina Dražin Lovrec, dipl.ing.građ. predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva HKIG, ujedno i dopredsjednica DGITM.

Brojke govore da je postavljen cilj društva prije dvije godine, odnosno pomlađivanje učlanjivanjem novih članova, uspio.

Što se tiče financijskog izvješća, društvo je pozitivno poslovalo, dok stegovni sud nije zaprimio niti jednu prijavu.

Zainteresirani članovi Društva primaju i znanstveno-stručni časopis Građevinar.

Na kraju izvješća o aktivnostima u 2021. godini predsjednik društva je zahvalio svim članovima bez kojih društvo niti ne bi postojalo.

Izvješće o radu predsjednika, izvršnog odbora i stegovnog suda, je kao i financijsko izvješće jednoglasno prihvaćeno. Nadzorni odbor je u svojem izvješću pohvalio rad izvršnog odbora, naročito zbog značajnog povećanja prihoda, vodeći računa o racionalnom trošenju sredstava, o čemu treba voditi brigu i na dalje, kako bi se osiguralo normalno poslovanje društva.

Nakon razrješenja svih tijela društva, skupština je izbrala novo-staro rukovodstvo za naredno dvogodišnje razdoblje. Društvo i dalje vodi predsjednik Ratko Matotek, dipl.ing.građ. a dopredsjednica je Nina Dražin Lovrec, dipl.ing.građ. Tajnica ostaje Ljiljana Tepavac-Kocijan, dipl.ing.građ. a blagajnica Đurđa Plavljanić, dipl.ing.građ. Ostali članovi Izvršnog odbora su Marija Halić, Ana Belčić, Nera Horvat, Josip Švenda, Zdravko Hunjadi, Vladimir Topolnjak, Ivan Kolarić, Rok Magdalenić, i Saša Sabolić. U Nadzornom odboru ostaju Dragutin Matotek kao predsjednik te Danica Medved i Pero Vidović. Stegovni sud će i dalje djelovati u sastavu Višnja Vugrinčić, Vjenceslav Hranilović i Andrija Tekeli.

Predsjednik društva je predstavio plan rada za 2022. godinu, koji uključuje stručne seminare s temama Posebne uzance o građenju i eGrađevinski dnevnik. Od putovanja se planira jednodnevno stručno putovanje s posjetom gradilišta međimurskih građevinara (mini hidroelektrana HE Ilovac, crkva Gora te novoizgrađena džamija u Sisku s impresivnom staklenom kupolom). Zatim su tu višednevna stručna putovanja u tvornicu kamene vune Rockwool i posjet gradilištu druge cijevi tunela Učka. Plan je nakon dvije godine i višednevno inozemno tradicionalno jesensko putovanje, ovaj puta u Grčku. Uz Irsku, Norvešku i Island, radi se i zemlji koja još nije bila posjećena od strane međimurskog društva.

Financijski plan će uključivati redovne aktivnosti glede prihoda od članarina te rashoda od organizacije seminara te troškova redovnog rada i poslovanja društva.

Pod posljednjom točkom dnevnog reda Razno je Ivan Kolarić, dipl.ing.geod. iznio trenutnu problematiku drastičnog poskupljenja građevinskih materijala kao i nepriznavanje povećanih troškova izvođača od strane javnih naručitelja. Radi se o vrlo velikoj inerciji javnih naručitelja pri donošenju odluka takvih odluka. Zaključeno je da je javne naručitelje potrebno posebno educirati oko ove teme jer uskoro izvođači neće niti htjeti nuditi poslove.

Na kraju skupštine je predsjednik društva još je jednom zahvalio svima prisutnima te izrazio iznimno zadovoljstvo što se odazvao velik broj članova. Osim toga, plan je održavanje redovne godišnje skupštine tradicionalno krajem godine u predbožićne i novogodišnje dane. Naime, ova izborna skupština je zbog epidemiološke situacije bila odgođena na „bolja“ vremena jer je želja bila da se okupi što veći broj članova, željnih susreta i druženja. Nakon skupštine je uslijedila svečana večera te neizostavno druženje svih članova, gostiju i domaćina.

eMeđimurje – IZBORNA SKUPŠTINA Ratko Matotek i dalje predsjednik Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja /

Međimurski – Međimurski inženjeri i tehničari isplanirali su mnoštvo stručnih seminara i putovanja/

Građevinar - Izborna skupština društva Prezentacija - DGITM godišnja skupština 2021 Zapisnik - Izborna skupština 2021.