Trideset i pet člana Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurje DGITM Čakovec je u subotu 08.06.2019. godine u sklopu stalnog stručnog usavršavanja sudjelovalo na jednodnevnom stručnom izletu u Klagenfurt (hrv. Celovac). Radi se o glavnom gradu savezne države Koruške u Republici Austriji. 2007. godine je promijenjeno službeno ime grada u Klagenfurt am Wörthersee (hrv. Vrbsko jezero). Prema popisu iz 2018. godine sa svojih 100.538 stanovnika, ujedno je to i najveći koruški grad. Najveći dio stanovnika služi se njemačkim kao materinjim jezikom. Druga etničku skupinu po brojnosti čine Hrvati (3,3%), a slijede ih Slovenci (1,9%).

Klagenfurt je prema legendi osnovan na mjestu gdje je ubijen zmaj Lindwurm koji je živio u obližnjoj močvari. Prema povijesnim izvorima grad je sredinom 12. stoljeća osnovao koruški vojvoda Herman. 1246. godine je njegov sin vojvoda Bernhard grad premjestio na današnju lokaciju jer je na starom mjestu često bio poplavljen.

Klagenfurt se nalazi na jugu Austrije u dolini između Alpi i planina Karavanki kojima prolazi granica Austrije i Slovenije. Nalazi se u kotlini i sa svih strana je okružen brdima. Zapadno od grada se nalazi jezero Wörthersee koje je značajan rekreacijski centar i često se naziva “austrijsko more”. Radi se o najtoplijem od alpskih ledenjačkih jezera pa se na njemu razvija rekreacijski turizam. Plaža može u jeku ljetne sezone primiti i do 16.000 kupača. Obzirom na vrući subotnji dan tijekom putovanja, već je i bilo aktivnosti na vodi jezera, kao i mnogih turista na sunčalištima i terasama.

Kroz grad Klagenfurt teče rijeka Glan, a nedaleko od grada na jugu teče rijeka Drava. Na Dravi se nalazi nekoliko umjetnih jezera. Glavni trg u starom dijelu grada je nazvan Stari trg (njem. Alter Platz). Oko njega se nalaze građevine izgrađene u renesansnom stilu. Značajna je fontana Lindworm s prikazom zmaja koji je simbol grada, a u gradu postoji i barokna katedrala. Posjećena je crkva Svetog Duha koja je, zanimljivo, rađena u stilu gotike, ali je obnovljena tako da djeluje barokno. Još zanimljiviji podatak je da se u njoj nalazi ploča na kojoj piše da tu počiva Zora Zrinski-Šubić, posljednji potomak hrvatskog bana Petra i Katarine Zrinski.

Nakon razgleda središnje stare gradske jezgre, najhrabriji, a i u oni u dobroj kondiciji su se uspeli pomoću 225 stuba na vrh tornja katoličke crkve Svetog Egida, s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli grad.

Nakon kraćeg odmora putnici su se uputili u daljnji razgled, i to Minimundusa. Radi se o parku s preko 150 minijaturnih građevina, arhitekture iz cijelog svijeta, napravljenih u mjerilu 1:25. Zanimljivo je da su modeli izgrađeni od istih materijala kao i izvorne građevine. Od otvaranja 1958. godine, više od 15 milijuna posjetitelja posjetilo je 26.000 m2 parka. Prihod ide ustanovi za pomoć djeci “Rettet das Kind”, koja je ujedno i vlasnik parka. Uz neke od svjetski poznatih izloženih modela, kao što su Kip slobode, CN toranj u Torontu, Sydneyska opera, Bijela kuća i Tadž Mahal, mjesto su našle i dvije hrvatske građevine, i to crkva Svetog Marka u Zagrebu te otok Porer i njegov svjetionik. Unatoč vrlo vrućem i sparnom danu, građevinari su obišli svih 157 minijatura te se prisjetili mnogih ranijih putovanja na kojima je viđen velik broj znamenitosti postavljenih i u Minimundusu. Tako su građevinari i uživo i sada u minijaturi vidjeli baziliku Svetog Petra, Londonski Tower, most te Big Ben, Atomium, katedralu Sagrada Familia, Kosi toranj u Pisi, Staklenu piramidu u Lovreu, Slavoluk pobjede u Parisu, Eiffelov toranj, Mostarski stari most, Trg svetog Marka s istoimenom bazilikom u Veneciju, Aju Sofiju te mnoge druge znamenitosti. Viđena je i Riznica Khazne al-Firaun u Petri što će međimurski građevinari vidjeti uživo na jesenskom stručnom putovanju u Jordan. Ostale su pak viđene znamenitosti u minijaturi inspirirale putnike za planiranjem novih neistraženih destinacija.

Putovanje je završilo laganom vožnjom kroz Sloveniju do Čakovca, uz prepričavanje raznoraznih dogodovština iz prve polovice godine u radu društva kao i drugih događaja. Obzirom da predstoji ljetna stanka, izvršni odbor društva ujedno je iskoristio priliku da dogovori aktivnosti za jesen, kao i pripremu za izbornu skupštinu koja će se održati krajem godine.

Ratko Matotek, dipl.ing.građ.

Građevinar 6/2019 Međimurski građevinari u stručnome posjetu Minimundusu u Klagenfurtu